Hoe werkt de offertemodule binnen Shopware 6?

Gemaakt door Max Heijnen, Gewijzigd op Do, 28 Sep, 2023 om 3:48 PM op Max Heijnen

Voor de mogelijkheid tot het aanvragen, beheren en direct kunnen bestellen van offertes binnen Shopware 6 hebben we een plugin aangeschaft.

Workflow klant

1. Indien een klant het minimale bedrag in zijn winkelwagen heeft bereikt voor het aanvragen van een offerte, dan wordt de knop "Offerte aanvragen" weergeven in de winkelwagen en winkelwagen sidebar.
  2. Indien de klant nog niet is ingelogd, zal na het klikken op deze knop eerst worden gevraagd om in te loggen.
  3. De winkelwagen wordt vervolgens direct omgezet naar een offerte. De klant heeft ook de mogelijkheid om een bericht toe te voegen met zijn of haar wensen of opmerkingen.
  4. De offertes en status van de offertes worden voor de klant zichtbaar in zijn account.
  5. Indien er door ons een extra bericht of opmerking wordt verzonden ontvang de klant daar een e-mail van, de berichten zijn tevens zichtbaar bij de offerte in zijn account.
  6. Nadat de offerte door ons is opgesteld ontvangt de klant een e-mail met een directe link om de offerte binnen de webshop te betalen en af te ronden als bestelling.

Workflow administratie (verwerken offerteaanvraag van de klant)

1. Nadat een klant een offerteaanvraag heeft ingediend, wordt de binnendienst daar per e-mail over geïnformeerd.
  2. Binnen de Shopware 6 administratie vind je de offertes terug bij "Klanten" > "Offertes". Hier vind je een lijst met de aangevraagde of aangemaakte offertes en de status daarvan.
  3. Vervolgens klik je op een offerte om die te openen.
  4. Onder het tabblad "Items" vind je de orderregels die aangevraagd zijn voor de offerte. Wanneer je dubbel-klikt op een orderregel krijg je de mogelijkheid om de verkoopprijs van het product aan te passen, of een korting in procent in te stellen die vervolgens automatisch de nieuwe verkoopprijs berekend. Vervolgens klik je rechts op de knop met het vinkje om de nieuwe prijs voor de orderregel op te slaan.
  5. Bij het tabblad "Instellingen" heb je de mogelijkheid om een specifieke verzendmethode te selecteren, of te kiezen voor gratis verzending. Ook heb je de mogelijkheid om een opmerking toe te voegen aan de offerte PDF.
  6. In het tabblad "Berichten" heb je de mogelijkheid om een eventueel bericht dat aan de offerte is toegevoegd te weergeven, of zelf een bericht te maken voor de klant. Indien je een bericht aanmaakt voor de klant ontvangt hij daar een bevestiging van per e-mail en wordt dit bericht zichtbaar in zijn account.
  7. Indien de offerte klaar is, ga je naar het tabblad "Overzicht" en klik je op "Creëer offerte". Het is ook mogelijk om een offerteaanvraag af te wijzen (bijv. als het bestelbedrag te laag is), klik dan op "Offerte afwijzen". Na het aanmaken van de offerte ontvangt de klant per e-mail een bevestiging met een link waarmee hij direct zijn offerte om kan zetten in een bestelling en af kan ronden in de winkelwagen. Ook wordt de offerte status en bestelmogelijkheid zichtbaar in het account van de klant.

Workflow administratie (handmatig aanmaken van een offerte voor de klant)

1. Binnen de Shopware 6 administratie vind je de offertes terug bij "Klanten" > "Offertes". Vervolgens klik je op "Maak offerte".
  2. Je selecteert de bestaande klant waarvoor de offerte is en de valuta "Euro". Klik vervolgens op "Opslaan".
  3. In het tabblad "Items" krijg je de mogelijkheid om orderregels (producten) toe te voegen. Klik hiervoor op "Product toevoegen". Wanneer je dubbel-klikt op de nieuw toegevoegde orderregel selecteer je als eerste het gewenste product en krijg je vervolgens de mogelijkheid om de verkoopprijs van het product aan te passen, of een korting in procent in te stellen die vervolgens automatisch de nieuwe verkoopprijs berekend. Vervolgens klik je rechts op de knop met het vinkje om de nieuwe prijs voor de orderregel op te slaan.
  4. Bij het tabblad "Instellingen" heb je de mogelijkheid om een specifieke verzendmethode te selecteren, of te kiezen voor gratis verzending. Ook heb je de mogelijkheid om een opmerking toe te voegen aan de offerte PDF.
  5. Indien de offerte klaar is, ga je naar het tabblad "Overzicht" en klik je op "Creëer offerte". Na het aanmaken van de offerte ontvangt de klant per e-mail een bevestiging met een link waarmee hij direct zijn offerte om kan zetten in een bestelling en af kan ronden in de winkelwagen. Ook wordt de offerte status en bestelmogelijkheid zichtbaar in het account van de klant.